Словенија ги дозволи браковите на истополовите двојки и им дозволи да посвојат деца

Словенечкиот парламент на денешната седница го усвои амандманот со кој се дозволуваат истополови бракови и посвојување деца во истите, по одлуката на Уставниот суд.

Словенија е првата земја во Источна Европа која усвои ваков закон, додека мнозинството земји во регионот не дозволуваат граѓански истополови заедници и бракови.

Во соседна Унгарија зборувањето за хомосексуалност пред малолетници од претходната година дури и парично се казнува.

0

Back to top button
Close