Список со 344 газди оди во обвинителство, за злоупотреба на минималецот, 243-ца се спасија

 

Дури 243 газди се спасија, а 344 може кривично да одговараат за злоупотребата на државните пари за исплата на минималец за работниците, објави Телма.

-Денеска ќе биде пуштен списокот до Обвинителство. На Oбвинителството останува да утврди дали има основ за покренување на постапка, изјавил Драги Рашковски за Телма.

УЈП првично објави дека вкупно 708 газди за два месеци, не исплатиле околу 385.000 евра на над 1.700 вработени, но до јавното објавување на фирмите паѓаа и бројките. Првичниот список беше со под 600, за финалниот список да брои 344 компании – неплаќачи. Не исплатиле над 180.000 евра на 800 вработени.

Back to top button
Close