Столтенберг се надева дека сите членки на НАТО ќе ги исполнат своите обврски


Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг денеска изрази очекување дека земјите-членки на Алијансата годинава ќе ги исполнат сите планирани воени трошоци за потребите на западната воена алијанса.

Бројката, која Столтенберг ја соопшти за време на разговорот во Конгресниот центар Вудро-Вилсон во Вашингтон, е речиси четири пати поголема споредено со издвојувањата во 2021 година.

Членките на НАТО минатата година се согласија да издвојат најмалку два отсто од својот бруто-домашен производ за потребите на заедничкиот одбранбен систем

Back to top button
Close