Видео : Спасовски: Владата ќе функционира додека не се формира новата влада

Додека не се формира новата Влада, актуелната Влада ќе функционира и ќе работи со несмален интензитет во интерес на граѓаните, изјави попладнево на прес-конференција премиерот Оливер Спасовски.

Очекува дека наскоро ќе бидат објавени конечните резултати од изборите и ќе започне процесот на конституирање на институциите.

– Мислам дека сите политички субјекти да бидат многу повеќе одговорни од претходно бидејќи имаме држава која сега е во здравствена и сериозна економска криза. Затоа ни се потребни институциите, да имаме функционално Собрание и Влада која ќе има полн легитимитет за да продолжи со справување на целата оваа состојба. Исто така имаме и период во којшто треба да преговорите за членство со Европската унија. Сето ова бара да бидеме навистина сериозни во делувањето и носењето на одлуките, порача Спасовски.

Појасни дека по прогласувањето на конечните резултати, по сила на закон, престануваат функциите на сите технички министри и дополнителни заменици – минитри кои биле избрани согласно Законот на Влада.

– Така што никој нема потреба да поднесува оставка бидејќи со објавувањето на конечните резултати нивниот мандат прекинува, истакна Спасовски.

 

Back to top button
Close