Владејачките социјалдемократи на Шведска поделени околу членството во НАТО

Првите знаци на незаздоволство околу можната шведска апликација за приклучување кон НАТО се појавија кај владејачките социјалдемократи, на почетокот на критичниот месец во кој Шведска и соседната Финска се очекува брзо да се одлучат дали ќе станат дел од алијансата, пишува Гардијан.

 

Шведска треба да објави извештај за проценка на безбедносната политика до 13 мај, две недели порано од планираното, во кој ќе бидат вклучени претставници на сите партии во шведскиот парламент, Риксдаг.

 

 

Министерството за надворешни работи, исто така, треба да издаде документ за позициите, пред да донесе одлука од страна на коалициската влада, најдоцна до 24 мај. Социјалдемократите се желни да избегнат раскол околу прашањето што предизвикува речиси 200 години неутралност со националните избори наесен.

Сепак, локалните медиуми во Шведска објавија дека министерката за клима и животна средина, Аника Страндхал, која е и претседателка на федералниот одбор на женското крило на социјалдемократите, вели дека фракцијата има „долга историја и борба во прашања поврзани со мирот, разоружувањето и воената слобода на сојузот“.

Затоа, Страндхал рече: „[Ние] во федералниот одбор одлучивме да останеме во согласност со нашите одлуки на Конгресот дека Шведска треба да биде воено неврзана и да стои надвор од НАТО
Финска ќе чека да помине Денот на победата на Русија
Финскиот претседател Саули Нинисто рече дека ќе ги соопшти своите ставови до 12 мај, давајќи си време да реагира на она што Владимир Путин може да го каже на Денот на победата на Русија на 9 мај. Москва ги отфрли извештаите дека Путин ќе и објави војна на Европа на 9 мај, но се закани со неодредени последици доколку НАТО ги прифати двете земји како членки.

Имаше ненадејна промена во финското јавно мислење кон Русија по инвазијата на Украина, при што многу гласачи немаат доверба во Русија, со која Финска дели 1330 километри долга граница.

Анкетите на финскиот парламент покажуваат дека речиси две третини од министрите се за членство во НАТО. Владејачките фински социјалдемократи треба да одржат дебата на 14-ти мај. Парламентот зема експертски докази за планот, но анкетите покажуваат постојана поддршка за членството по инвазијата на Путин на Украина. Ова се зголемува на 80% ако и премиерката Сана Марин и претседателот го поддржат членството. Претседателот Нинисто треба да замине во дводневна посета на Шведска кон крајот на овој месец.

Финска ќе чека да помине Денот на победата на Русија
Финскиот претседател Саули Нинисто рече дека ќе ги соопшти своите ставови до 12 мај, давајќи си време да реагира на она што Владимир Путин може да го каже на Денот на победата на Русија на 9 мај. Москва ги отфрли извештаите дека Путин ќе и објави војна на Европа на 9 мај, но се закани со неодредени последици доколку НАТО ги прифати двете земји како членки.

Имаше ненадејна промена во финското јавно мислење кон Русија по инвазијата на Украина, при што многу гласачи немаат доверба во Русија, со која Финска дели 1330 километри долга граница.

Анкетите на финскиот парламент покажуваат дека речиси две третини од министрите се за членство во НАТО. Владејачките фински социјалдемократи треба да одржат дебата на 14-ти мај. Парламентот зема експертски докази за планот, но анкетите покажуваат постојана поддршка за членството по инвазијата на Путин на Украина. Ова се зголемува на 80% ако и премиерката Сана Марин и претседателот го поддржат членството. Претседателот Нинисто треба да замине во дводневна посета на Шведска кон крајот на овој месец.

Финскиот и британскиот министер за одбрана Анти Каиконен и Бен Валас/ Фото FALESSANDRO RAMPAZZO / AFP / Profimedia
Не се очекува дека силите на НАТО ќе бидат постојано стационирани во Финска во периодот на транзиција, но заедничките вежби може да се интензивираат.

Финска не доживеа зголемување на активноста долж границата со Русија, или напади со дезинформации. Но, земјата презеде чекори за да ја минимизира зависноста од руската енергија до следната зима

Back to top button
Close