Во Британија денеска се очекува најтоплиот ден во историјата

Велика Британија денеска би можела да го има најтоплиот ден во историјата, бидејќи се очекува температурите да достигнат до 41 Целзиусов степен.

Метеоролошката служба издаде црвено предупредување за високи температури во многу делови на Англија – од Јорк и Манчестер до Лондон и југоисточниот дел на државата, јави Би-Би-Си.

Највисоката температура некогаш забележана во Британија била 38,7 степени Целзиусови – во Ботаничката градина на Универзитетот во Кембриџ на 25 јули 2019 година.

Високи температури се предвидуваат и за остатокот од земјата, а Лондон денес би можел да биде едно од најтоплите места во светот, со температури повисоки од оние во Западна Сахара и Карибите. Се предвидува дека градот ќе биде потопол од Далија во Западна Сахара (24 степени), Насау на Бахамите (32 степени), Кингстон на Јамајка (33 степени), Малага во Шпанија (28 степени) и Атина во Грција (35 степени), јави Би-Би-Си

Back to top button
Close