Во магацин во Шпанија пронајдени над 1.000 препарирани животни

Шпанската полиција откри приватна колекција од 1.090 препарирани животни, вклучувајќи тука и слонови, носорози и поларни мечки, во огромен магацин близу Валенсија.

Ова е најголемата приватна колекција од ваков вид досега откриена во Шпанија. На површина од 50.000 квадратни метри, животните биле изложени како во музеј. Меѓу нив има и гепарди, леопарди, лавови, рисови, снежни леопарди и крокодили, како и животни кои изумреле во дивината, како што е африканскиот орикс со рогови, но и речиси исчезнати животни како бенгалскиот тигар. Оваа огромна „збирка“ вклучува и 198 заби од слон. Вкупно 405 од овие животни припаѓаат на заштитени видови, објави Цивилната гарда.

Сопственикот, како што се наведува – познат претприемач од Валенсија, рекол дека повеќето од животните ги наследил од својот татко, пишува весникот „Провинсијас“.

Полицијата не соопшти подробности за сопственикот на колекцијата кој е под истрага за криумчарење и прекршување на законот за заштита на загрозени видови. Се истражува и тоа од каде дошле животните.

Според полицијата, вредноста на оваа колекција на црниот пазар се проценува на речиси 30 милиони евра.

 

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close