Во Њујорк живеат најголем дел од милијардерите во светот

Њујорк е најпопуларниот град за богатите. Годинава, од 2.640 милијардери во светотм дури 101 се со седиште во Њујорк, според истражувањето на Форбс.

„Големото јаболко“ е главниот резиденцијален центар за милијардерите седум години по ред, а Пекинг го зазеде неговото место во 2021 година.

Милијардерите во Њујорк вкупно вредат 616,8 милијарди долари.

Кина е земјата со најмногу градови во топ 10, иако Пекинг падна од второто место минатата година на третото оваа година, Шангај се пресели на 4-то (од 5-то минатата година, претекнувајќи го Лондон) и Шенжен падна на 8-то место од 6-то место. Покрај тоа, Хонг Конг се искачи на 2-то место.

Москва – руската престолнина сега е дом на 61 милијардер, од 53 минатата година, бидејќи руското богатство во голема мера се врати од најниското ниво во 2022 година, благодарение на зголемените цени на суровините кои го надминаа влијанието на санкциите од инвазијата во Украина. Ова се градовите со најмногу милијардери:

Њујорк

101 милијардер | Од минатата година: -6 | Вкупна нето вредност: 616,8 милијарди долари | Најбогат жител: Мајкл Блумберг (94,5 милијарди долари)

 

Хонг Конг

70 милијардери | Од минатата година: +2 | Вкупна нето вредност: 286,8 милијарди долари | Најбогат жител: Ли Шау Ки (29,5 милијарди долари)

 

Пекинг

68 милијардери | Од минатата година: -15 | Вкупна нето вредност: 247,2 милијарди долари | Најбогат жител: Џанг Јиминг (45 милијарди долари)

 

Шангај

65 милијардери | Од минатата година: +4 | Вкупна нето вредност: 181,9 милијарди долари | Најбогат жител: Колин Женг Хуанг (30,2 милијарди долари)

 

Лондон

63 милијардери | Од минатата година: -3 | Вкупна нето вредност: 294,9 милијарди долари | Најбогат жител: Лен Блаватник (32,1 милијарди долари)

 

Москва

61 милијардер | Од минатата година: +8 | Вкупна нето вредност: 307,1 милијарди долари | Најбогат жител: Владимир Потанин (23,7 милијарди долари)

 

Мумбаи

56 милијардери | Од минатата година: +5 | Вкупна нето вредност: 276,4 милијарди долари | Најбогат жител: Мукеш Амбани (83,4 милијарди долари)

 

Шенжен

54 милијардери | Од минатата година: -5 | Вкупна нето вредност: 246 милијарди долари | Најбогат жител: Ма Хуатенг (35,3 милијарди долари)

 

Сингапур

46 милијардери | Од минатата година: +10 | Вкупна нето вредност: 133,3 милијарди долари | Најбогат жител: Гох Ченг Лианг (14,3 милијарди долари)

 

Делхи

37 милијардери | Од минатата година: +2 | Вкупна нето вредност: 116,4 милијарди долари | Најбогат жител: Шив Надар (25,6 милијарди долари)

 

Сан Франциско

37 милијардери | Од минатата година: -7 | Вкупна нето вредност: 114,2 милијарди долари | Најбогат жител: Брајан Чески (9,3 милијарди долари)

 

 

Back to top button
Close