Забрането е тајно отстранување кондоми за време на сексуален однос

Калифорнија стана првата држава која забрани отстранување на кондоми без дозвола од друго лице за време на сексуален однос.

Гувернерот Гевин Њусом во четвртокот го потпиша законот, додавајќи дека тој чин во граѓанската дефиниција за сексуален напад, со што станува јасно дека жртвите можат да ги тужат сторителите, вклучително и казнена отштета.

Законот забранува отстранување на кондоми без вербална согласност.

Демократската пратеничка во пониското претставничко тело на Калифорнија, Кристина Гарсија, првично се обиде да го прогласи овој чин за кривично дело во 2017 година, откако истражувањето покажа дека делата на отстранување на кондоми се зголемуваат и во хетеро и во хомосексуалните односи.

Законодавниот дом во Калифорнија ја одобри мерката без противење.

Back to top button
Close