Зачин што ги убива лошите бактерии и го забрзува метаболизмот

Сечуанскиот бибер е важен зачин во кинеската и индиската кујна кој се користи за зачинување солени и слатки јадења. Покрај благата лутина, нема голема врска со класичниот бибер.

Има лесна цитрусна нота која добро се комбинира со печурки и мешунки, но и со егзотични десерти.

Во народната кинеска медицина, овој зачин со векови се користел како уништувач на лошите бактерии, а го забрзува и метаболизмот.

Зачинот обично се додава на крај од готвењето, а особено добро се комбинира со ѓумбир при подготовка на азиски специјалитети. Во комбинација со чили во прав се добива моќна комбинација за зачинување егзотични јадења.

 

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close