Засега нема директна закана за вклучување на Бугарија во воен конфликт, тврди бугарскиот технички министер за одбрана

 

Русија во моментов претставува ризик за националната безбедност на Бугарија. Засега нема директна закана за вклучување на Бугарија во воен конфликт, изјави бугарскиот технички министер за одбрана Димитар Стојанов.

– Бугарија има стари советски системи за воздушна одбрана и затоа е неопходно да се учествува во заеднички систем, изјави Стојанов во Брисел, каде што учествуваше на дводневниот состанок на колегите од НАТО, јави БТА.

Според него, на Бугарија итно и е потребен таков систем.

Стојанов објави дека заедно со уште 14 земји од алијансата потпишал писмо со намери за создавање европски противракетен штит.

Тој истакна дека на состанокот на НАТО не било разговарано прашањето за тврдењата на Русија дека камионот разнесен на Керченскиот мост минал низ Бугарија.

Back to top button
Close