Зеленски воведе санкции за сопругата на Лукашенко и ќерката на Лавров


Володимир Зеленски воведе санкции против сопругата на претседателот на Белорусија, Александар Лукашенко и рускиот министер за надворешни работи Сергеј Лавров, произлегува од декретот и апликацијата објавена на неговата веб-страница.
Веб-страницата на Зеленски објави списоци на поединци и организации кои потпаднаа под украинските санкции. Меѓу нив се Галина Родионовна Лукашенко, родена 1955 година, сопруга на претседателот на Белорусија, како и сопругата и ќерката на шефот на руското Министерство за надворешни работи – Марија Александровна Лаврова, родена 1950 година и Екатерина Сергеевна Винокурова (родена Лаврова) , роден 1983 г.

Според документот, санкциите вклучуваат блокирање на имотот на територијата на Украина, ограничување на трговските операции и спречување на повлекување на капиталот надвор од Украина. Рокот на ограничување е 10 години.

Претходно во четвртокот Зеленски ја донесе одлуката на Советот за национална безбедност и одбрана (НСДЦ) на Украина за санкции против физички и правни лица на Руската Федерација, во додатоците на соодветната уредба – речиси 4 илјади имиња и имиња на компании. Секретарот на Советот за национална безбедност и одбрана Олексеј Данилов вчера изјави дека Зеленски потпишал два декрети за санкции против руски претприемачи и „голем број“ компании од Руската Федерација.

Back to top button
Close