Земјоделскиот сектор на Украина изгуби повеќе од 10 милијарди долари за време на војната

Украинскиот земјоделски сектор претрпе директни загуби од повеќе од 10 милијарди долари за две години од почетокот на големата руска инвазија, па затоа е многу важно да се обнови за да се обезбеди стабилност на светските пазари за храна, вели в.д. министерот за аграрна политика и храна на Украина, Тарас Висоцки.

„Поради руската агресија, украинските фармери претрпеа значителни загуби. Од уништување на земјоделска механизација за вкупно 5,8 милијарди долари до загуба и уништување на сточарски фарми за повеќе од 250 милиони долари. А меѓународните цени на храната во 2022 година се зголемија за околу 35 отсто“, рече Висоцки на конференцијата „Реновирање на украинското земјоделство“, пренесува Укринформ.

Според него, состојбата е стабилизирана дури по воспоставувањето на нови извозни рути

Back to top button
Close