Наут со спанаќ, домати и јајца на око
Здрав, брз и вкусен оброк за двајца – совршен за лесен ручек или вечера!
Состојки (за 2 лица):
3 лажици маслиново масло
1 мал кромид (ситно сечкан)
240 г варен или конзервиран наут
200 мл доматен сос
100 г млад спанаќ
1 и ½ лажичка луто-слатка црвена пипер
2 јајца
Малку сечкан магдонос
сол по вкус
Начин на подготовка:
Загрејте масло во тава и пропржете го ситно сечканиот кромид додека не омекне.
Додадете го исцедениот наут и кратко запржете. Потоа ставете го спанаќот и доматниот сос.
Зачинете со луто-слатка црвена пипер и сол, динстајте неколку минути со мешање, додека состојките не се спојат во вкусна целина.
Направете малку простор и внимателно скршете ги јајцата врз смесата. Поклопете и оставете да се готви 2–3 минути, сè додека белката не се згусти, а жолчката остане течна.
Посипете со свеж магдонос и послужете веднаш – најубаво со препечен леб од страна.
Лесно, здраво и заситува