Тарт од тиквици

Вкусен, лесен и полн со ароми – совршен летен оброк!

Ако барате рецепт што ги спојува свежината на сезонски тиквици, кремастата текстура на маскарпоне и богатството на чедар, додека пржената панцета и карамелизираниот кромид додаваат слој длабок вкус, овој тарт е вистинскиот избор.

Совршен е за викенд ручек, летен пикник или како впечатливо предјадење кога имате гости. Се подготвува релативно лесно, а вкусот е вистинска гурманска приказна.

Состојки (за 4 порции):

30 грама путер

6 тенки парчиња панцета

3 средни главици кромид

2 средни тиквици

4 лажици маслиново масло

прстофат шеќер

6 јајца

200 g маскарпоне

100 g рендан чедар

гранче босилок

морска сол, по вкус

1/4 лажичка мелен црн бибер

 

Подготовка:

На сува тава испржете ја панцетата до крцкавост, па оставете ја на хартија да се впие вишокот маснотија. Кромидот исечкајте го тенко, а тиквиците исечете ги на листови. Во истата тава загрејте 2 лажици маслиново масло, додадете го кромидот и прстофат шеќер. Карамелизирајте 5 минути со мешање. Извадете го. Премачкајте го калапот за тарт со путерот. Наредете ред тиквици и оформете рамномерна подлога и посолете со морска сол. На подлога од тиквици прво распоредете половина од панцетата, потоа половина од карамелизираниот кромид, па ред од тиквиците, повторете ја истата постапка и на крај завршете со тиквиците. Ставете ги да се печат 10 минути во загреана рерна на 180°C. Во сад изматете ги јајцата, додадете маскарпоне, рендан чедар, босилок, сол и бибер. Добро промешајте и излејте ја смесата врз тиквиците. Печете уште 20–25 минути на 180°C, додека тартот не добие златна боја и не се стегне.

Совети за сервирање:

Сервирајте го топол или ладен со лесна салата. Одлично се комбинира со чаша суво бело вино.

Фото: Фрипик

 

Back to top button
Close