Тарт од тиквици
Вкусен, лесен и полн со ароми – совршен летен оброк!
Ако барате рецепт што ги спојува свежината на сезонски тиквици, кремастата текстура на маскарпоне и богатството на чедар, додека пржената панцета и карамелизираниот кромид додаваат слој длабок вкус, овој тарт е вистинскиот избор.
Совршен е за викенд ручек, летен пикник или како впечатливо предјадење кога имате гости. Се подготвува релативно лесно, а вкусот е вистинска гурманска приказна.
Состојки (за 4 порции):
30 грама путер
6 тенки парчиња панцета
3 средни главици кромид
2 средни тиквици
4 лажици маслиново масло
прстофат шеќер
6 јајца
200 g маскарпоне
100 g рендан чедар
гранче босилок
морска сол, по вкус
1/4 лажичка мелен црн бибер
Подготовка:
На сува тава испржете ја панцетата до крцкавост, па оставете ја на хартија да се впие вишокот маснотија. Кромидот исечкајте го тенко, а тиквиците исечете ги на листови. Во истата тава загрејте 2 лажици маслиново масло, додадете го кромидот и прстофат шеќер. Карамелизирајте 5 минути со мешање. Извадете го. Премачкајте го калапот за тарт со путерот. Наредете ред тиквици и оформете рамномерна подлога и посолете со морска сол. На подлога од тиквици прво распоредете половина од панцетата, потоа половина од карамелизираниот кромид, па ред од тиквиците, повторете ја истата постапка и на крај завршете со тиквиците. Ставете ги да се печат 10 минути во загреана рерна на 180°C. Во сад изматете ги јајцата, додадете маскарпоне, рендан чедар, босилок, сол и бибер. Добро промешајте и излејте ја смесата врз тиквиците. Печете уште 20–25 минути на 180°C, додека тартот не добие златна боја и не се стегне.
Совети за сервирање:
Сервирајте го топол или ладен со лесна салата. Одлично се комбинира со чаша суво бело вино.
Фото: Фрипик