Ајде, Филипче, зарази се веќе еднаш!

Ве поздрави Младоженецот кој на 24 мај изјави дека „ковид-19 го победивме и од овој момент можам да го прогласам за мртов, еднаш засекогаш“!

И остана жив. Арно не предложи да се пијат средства за дезинфекција.

Седум дена потоа, како по епидемиолошки учебник, почнавме да броиме десетици заразени во нови кластери во Чаир, Бутел, Сарај и Тетово, каде многумина и не веруваат дека вирусот постои. Броењето ќе потрае барем уште една недела, додека не го победиме ковид-19 еднаш засекогаш. За жал, кај некои од изброените новозаразени таа „победа“ може и навистина да биде – засекогаш.

На тоа Филипче вели, трендот е влошен, порастот на бројката на заразени ќе трае и во наредните денови, но без паника, кластерите на заразени се епидемиолошки идентификувани, ќе ја совладаме и оваа нова лоша фаза на кризата. А фактот што петнаесетина високи функционери во државата во еден ден отидоа во самоизолација е доказ дека власта се однесува максимално одговорно, токму демонстрирајќи во јавноста какво треба да ни е здравственото поведение доколку сме имале контакт со некој потврдено заразен. Непријатно, но неопходно.

На Филипче и на тие околу него устата пена им фати од повторување на потребата граѓаните да ги спроведуваат насоките за однесување во услови на епидемија. Маски, маски, маски… Дистанца, дистанца, дистанца… Седете повеќе дома, пријавете симптоми, кажете со кого сте се дружеле ако се заразите… Доколку има потреба, повторно карантин во Скопје, Тетово, можеби и Штип.

Оти, што требаше да прави Здравствената комисија со Младоженецот, на пример? Или со овие што играат по кафеански маси? Или со многу од нашите синови и ќерки кои, наспроти сè, не престануваат да се журкаат и да се собираат по паркови и излетнички места? Или со… И така натаму. Знаеме колку луѓе по сите можни социјални и асоцијални мрежи заговараат игнорирање или „олабавување“ на мерките – би можеле неколку универзитети да составиме ако ги преброите докторите по различни науки кои бараат слобода, наместо карантин, бидејќи со рестрикциите се претерало! И, обратно, оние кои заговараат комплетен лок-даун до догледна иднина. Да не ги спомнуваме и тие кои имаат „животен“ партиски и пропаганден интерес во ширењето хистерија.

Колумната на Сашо Орданоски во целост прочитајте ја тука

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close