Ајкулите биле на прагот на изумирање пред 19 милиони години – причината и денес непозната?!

Студија објавена денес сугерира дека ајкулите скоро исчезнале од земјата поради мистериозен настан пред 19 милиони години, а тој број е двојно поголем од масовното истребување што се случило многу порано, кога исчезнаа три четвртини од растенија и животни на планетата.

Истражувачите, вклучително и оние на Универзитетот Јеил во САД, велат дека 70 проценти од ајкулите умреле пред 19 милиони години, а тој број е уште поголем за ајкулите чија позиција е отворено море, за разлика од оние поблизу до брегот, пренесува Независно.

Една студија објавена во списанието „Сајанс“ наведува дека во океаните живеат десет пати повеќе ајкули отколку денес.

Падот на популацијата на ајкулите е двојно поголем отколку во времето на масовно уништување креда-палеоген, што се случи пред 66 милиони години.

Сепак, истражувачите додаваат дека не можат да кажат зошто ајкулите скоро исчезнале.

„Тој интервал (од пред 19 милиони години) не е поврзан со некоја голема промена во историјата на планетата, но целосно го смени поимот што значи да се биде предатор во океанот“, рече Елизабет Зиберт, ко- автор на студијата Јеил.

Back to top button
Close