Абазовиќ: Србија да стави крај на членството на Косово во Советот на Европа и да се радува на европската иднина

Поранешниот премиер на Црна Гора, Дритан Абазовиќ, смета дека земјите од регионот треба да се обидат да се договорат со оглед на тоа што, како што вели, ги исцрпиле сите други ресурси и тоа без резултати, напоменувајќи дека Србија треба да прифати спротивставени ставови за членството на Косово во Советот на Европа, да стави крај на тој процес и „се радува“ на европската иднина.

Абазовиќ забележува дека насекаде во регионот има деструктивни структури во Србија, но и во Црна Гора, Албанија, Босна и Херцеговина, кои сакаат да го задржат Западен Балкан во „кафезот на деведесеттите“.

„Не ги сметам за политички пријатели, на човечко ниво, се разбира дека можат да имаат многу убава комуникација, но мислам дека ни треба политика која би вклучила поголем договор во регионот“, потенцира Абазовиќ за РТС.

Абазовиќ вели дека се држи до тезата дека договорот е единствениот пат кој води кон напредок, оценувајќи дека неговата политика „се слушнала во регионот“.

„Можеби тоа е надеж, можеби е мал прозорец што некој друг ќе го искористи, но за добро. Но, дефинитивно мислам дека нашиот глас и нашата автентична политика се прелеа или се слушна во регионот. Пробавме сè во регионот. минатото, ја пробавме само војната, ги испробавме конфликтите, ги испробавме огнените стрели меѓу себе, мислам дека не го пробавме договорот што треба да му дадеме шанса на договорот и да го пробаме тоа договор Да речеме – да се обидеме да го направиме ова барем еден период, бидејќи се друго што сме направиле досега немало поголем ефект“, рече Абазовиќ.

Коментирајќи го барањето на Приштина за прием во Советот на Европа, Абазовиќ рече дека „гласањето против членството на Косово во Советот на Европа нема да биде можно под неговиот мандат“. На прашањето за каков гест се работи кон Србија, Абазовиќ вели дека разбира се, но дека неговата порака до граѓаните на Србија е да гледаат напред.

Затоа што некои работи во овој момент не можат да се променат“, додава Абазовиќ.

Тоа укажува и дека сите тројца црногорски членови на Парламентарното собрание на Советот на Европа гласале против приемот на Косово, па тоа нема да промени ништо.

„И сега повторно ќе зборуваме за Советот на Европа, повторно ќе зборуваме за некои други резолуции и така натаму. Додека не ставиме крај на некои работи, ќе продолжиме да го повторуваме ова за пет години и за десет. Мојата намера, ова не е непочитување, тоа е почит, ова е најпријателскиот и најбратски совет, да се стави крај на овие прашања и да се продолжи понатаму“, рече Абазовиќ.

На прашањето дали има реакции од Белград на неговата изјава, вели дека не стигнале до него

„И тоа што го кажав, го кажав затоа што сум политички доследен. Верувам, мислам дека политиката, како и секоја друга професија, треба да се работи чесно и со јасни намери. Ставот на Црна Гора е и мислам дека ќе биде истото во иднина, ако едноставно ја следиме политиката на ЕУ кога станува збор за главните надворешно-политички прашања, вклучително и односот кон Косово што го призна Црна Гора и во тој контекст, не знам зошто постојано би создавале некаква тензија за нас“, рече Абазовиќ.

Тој заклучи дека Србија и Црна Гора треба да најдат минимум заеднички работи кои ги обединуваат и промовираат, како и меѓусебно почитување на ставовите, дури и ако тие се спротивни.

„Кога знаеш дека со некого имаш искрен партнерски однос, дури и ако често е спротивен од твоето мислење, тогаш верувај ми го создава она што се нарекува лојалност и меѓусебно почитување. Ако никогаш не си сигурен што некој ќе направи зад твојот грб , тоа што некој ќе го смени преку ноќ, тогаш не можеш да создадеш однос на доверба со таа група и со таа тема, мислам дека кога имаме јасна работа, кога многу јасно ги знаеме нашите позиции, без разлика што има спротивставени позиции, многу прашања, што да правиме, значи ли тоа што произведува непријателство“, праша Абазовиќ?

Back to top button
Close