Ахмети до Силјановска Давкова: За 2001-ва, сум бил борец за слобода, а не платеник или дезертер

Али Ахмети – претседателот на ДУИ и одговори на кандидатката за претседател подржана од ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Силјановска Давкова за изјавата поврзана со 2001 година вечејќи дека старите рани не треба да се користат за изборни кампањи.

„Треба сите страни да бидеме свесни и внимателни во овој правец. Јас неколкупати сум кажал минатото е болно, минатото не треба да се заборави, но не треба да ни се повтори. Така што, секој треба да биде внимателен со изјавите, ова е еден настан, една војна што се случи отприлика пред четвртина век…Според кандидатката за претседател и како професорка по меѓународно право ОНА треба да одговара затоа што ја извојувале слободата, борците на ОНА беа борци за слобода, а не платеници и дезертери, се изборија за своите права, потпишаа Меѓународен договор со НАТО, со ЕУ, со САД, потпишан и од тогашниот претседател Борис Трајковски и од мене како главен командант на ОНА. Ова е тоа, и секој кој се обидува да гребе по минатото и да отвора страници што не се отвораат мислам дека е во грешка, но сепак е сето ова за изборна кампања“ – порача Ахмети

Back to top button
Close