БГНЕС: Петков ќе го изолира МНР за да го подигне ветото за РСМ

Секоја одлука на француското претседателство со ЕУ, земја членка или Европската комисија во врска со одобрувањето на почетокот на преговорите за членство во ЕУ на PCM и Албанија, донесена во подготовка или одржување на состаноци на Комитетот на постојани претставници (КОРЕПЕР) или до Советот за општи работи, кој отстапува од Рамковниот став на Советот на министри од 2019 година веднаш да биде испратен до Комисијата за надворешна политика на Националното собрание“, се вели во текстот што го цитира БГНЕС, а кој е дел во предлогот што ќе се најде на првата можна седница на владата
Бугарскиот премиер Кирил Петков има намера целосно да го изолира Министерството за надворешни работи (МНР) во обидите да го укине ветото за почеток на преговорите за членство на РС Македонија во ЕУ. Ова е јасно од нацрт-предлогот, кој самиот Петков ќе го поднесе на првата можна седница на владата, објави БГНЕС.

За да ја постигне својата цел, се вели во текстот, Петков подготвил предлог кој мора да го одобри Владата. БГНЕС цитира дел од текстот на проектот насловен

„За да се ​​подобрат одговорноста и координацијата со Националното собрание во врска со проширувањето на ЕУ и процесот на стабилизација и асоцијација на РСМ и Република Албанија и позициите на Република Бугарија, врз основа на член 105 став 4 од Уставот, Министерскиот совет реши:

Секоја одлука на француското претседателство со ЕУ, земја членка или Европската комисија во врска со одобрувањето на почетокот на преговорите за членство во ЕУ на PCM и Албанија, донесена во подготовка или одржување на состаноци на Комитетот на постојани претставници (КОРЕПЕР) или до Советот за општи работи, кој отстапува од Рамковниот став на Советот на министри од 2019 година веднаш да биде испратен до Комисијата за надворешна политика на Националното собрание“,
се вели во текстот што треба да биде одобрен од владата.

Во проектот, поднесен од самиот Кирил Петков, вицепремиерот Асен Василев и генералниот секретар на Советот на министри Красимир Бојанов, експлицитно се нагласува дека позициите на Република Бугарија, како и одлуките за следење, треба да бидат испратени само до Комитетот за надворешна политика, објавува БГНЕС.

Претседател на Комисијата за надворешна политика е Венцислава Љубенова, која важи за блиска до премиерот, се наведува во текстот.

„Со овој предлог, во пракса, уште еднаш станува јасно дека постои француски предлог, кој се крие од бугарската јавност. Последните разговори меѓу францускиот претседател и Румен Радев беа на крајот на минатата недела и бугарските граѓани првпат дознаа за него од кабинетот на Макрон. Срамен податок е одлуката на Кирил Петков да го изолира Консултативниот совет за национална безбедност, но и сите политички сили во земјава, кои имаат апсолутно единствен став за условите за почеток на преговорите за РСМ во ЕУ“,се вели во текстот на БГНЕС.

Back to top button
Close