Бирол: Русија би можела целосно да го прекине снабдувањето на Европа со природен гас

Русија може целосно да го прекине снабдувањето со природен гас за Европа, изјави шефот на Меѓународната агенција за енергетика (МАЕ), Фатих Бирол.

Novi Sad 22.11.2013. U Sajkasu svespremno za svecanost otvaranja radova Gasovoda Juzni tok.

Тој додаде дека Владата во Москва се обидува да ги искористи испораките на гас за Европа за да го зголеми политичкиот притисок за време на војната во Украина.

– Со оглед на нивното неодамнешно однесување, не би отфрлил дека Владата на Русија продолжува да укажува на различни проблеми и да наоѓа изговори за дополнително да го ограничи снабдувањето со природен гас на Европа и можеби дури и целосно да ги прекине, истакна Бирол.

Тој наведе дека поради тоа на Европа и се потребни планови за вонредни ситуации.

Back to top button
Close