„Бритиш Ервејз“ продава уметнички дела заради кризата

– Авио-компанијата „Бритиш Ервејз“ ќе продава некои предмети од својата уметничка колекција вредна неколку милиони фунти, со цел да собере пари за закрепнување по кризата предизвикана од пандемијата на коронавирусот.

Колекцијата опфаќа дела од сликарите Демиен Хирст, Бриџит Рајли и Питер Доџ, а меѓу нив се проценува дека има дела вредни повеќе од милион фунти.

Би-Би-Си  претпоставува дека во продажбата ќе бидат пуштени најмалку 10 уметнички дела, иако не се знае точно кои. Делата ќе се најдат на аукција во аукциската куќа Сотби.

Поради прекинот на воздушниот сообраќај поради пандемијата на коронавирусот „Бритиш Ервејз“ доживува големи финансиски проблеми.

Директорот Алекс Круз минатата недела предупреди дека опстанокот на авио-компанијата ќе биде загрозен доколку не се направи значајно деловно реструктуирање.

Back to top button
Close