Данска го зголемува производството на гас и на енергија од обновливи извори

Данската Влада најави дека има за цел значително да го зголеми снабдувањето со обновлива енергија и привремено да го зголеми производството на природен гас во Северно Море, со цел земјата да не биде зависна од руските енергенси.

– Ќе го зголемиме производството на природен гас во Северното Море во ограничен временски период. Убедени сме дека е подобро да се произведува гас во Северното Море, отколку да се купува од Владимир Путин, изјави данската премиерка Мете Фредериксен.

]Таа додаде дека Данска би можеле следната година да биде независна од рускиот гас.

– Но, бидејќи сме дел од европската гасна мрежа, потребно ни е и другите земји да станат независни, посочи Фредериксен.

Данската Влада ги претстави плановите за драстично зголемување на производството на енергија од обновливи извори на енергија – ветер и сончева енергија, како и воведување единствен данок за компаниите на јаглерод диоксид што се испуштаат во атмосферата од компаниите.

Back to top button
Close