Димитров контра Пендаровски: Бугарија е единствената земја во Европа која не го исполни притисокот од Германија и ги спаси сите свои Евреи

Да се ​​префрла несразмерна вина врз Бугарија за депортацијата на Евреите од територијата на денешна Република Северна Македонија е несериозно“ вели за БТА, Ангел Димитров, копретседател на Заедничката мултидисциплинарна и експертска комисија за историски и образовни прашања меѓу Република Бугарија и Република Северна Македонија.

Повод за неговиот коментар беше изјавата на македонскиот претседател Стево Пендаровски, по повод 80-годишнината од депортацијата на Евреите од територијата на денешна Македонија.

Правда значи да се препознае и именува вистината и таа да биде почитувана од сите. За да има помирување, мора да се извини за улогата на тогашната профашистичка власт во Софија во депортацијата на македонските Евреи“, рече во својот говор претседателот Пендаровски.

Димитров коментира дека оценките на Пендаровски се силно идеолошки.

„Така да се зборува за Бугарија е крајно неприфатливо, дури и неточно од страна на политичар со огромна одговорност, чија цел треба да биде воспоставување добри дипломатски односи меѓу нашите две земји“, вели професорот.

„Бугарија е единствената земја во Европа која, од една страна, беше сојузник со нацистичка Германија, но не го исполни нејзиниот притисок и ги спаси сите свои Евреи. Велат 48.000, но нивниот број во тоа време бил многу над 50.000. Освен тоа, над 10.000 Евреи со помош на бугарските дипломатски претставништва во Европа успеале да добијат документи и преку Бугарија да добијат спас“ додаде Димитров.

Тој потсети дека депортацијата на Евреите од географската област Македонија започна уште во јануари 1943 година, со најконцентрирана група на еврејско население во Солун.

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close