Додик: Поради војната во Украина ги одложивме плановите за отцепување од БиХ

Војната во Украина и нејзините негативни ефекти ги принудија лидерите на босанските Срби да ги одложат плановите за повлекување на нивниот регион од националните институции на БиХ, изјави српскиот член на колективното претседателство на БиХ, Милорад Додик.

Парламентот на Република Српска во декември го изгласа прекинот на врските со босанските вооружени сили, судството и даночниот систем, во необврзувачки предлог што ќе го отвори патот за отцепување.

Додик – движечката сила зад планот што ја предизвика најтешката политичка криза во БиХ од крајот на војната во 1990-тите и предизвика санкции против него од Лондон и Вашингтон и предупредувања од Европската унија – кажа дека тој ќе биде спроведен во рок што завршува до крајот на оваа недела.

-Меѓутоа, променетите политички услови предизвикани од војната во Украина доведоа до одложувања, рече Додик, чии планови се поддржани од Москва.

Сецесионистичкиот план не е откажан, само е одложен, рече Додик за време на парламентарната седница што ја свика за да добие поддршка против воведувањето санкции кон Русија поради инвазијата на Украина.

-Затоа ја прекинавме реализацијата на нашите заклучоци во врска со повлекувањето на босанските Срби од … државните органи, рече Додик.

Тој додаде дека Република Српска сака да „ја задржи неутралноста“ кога станува збор за Русија и Украина и дека е против санкциите против Русија, повторувајќи ја позицијата на нејзиниот покровител, Србија, единствената европска земја која одби да воведе санкции.

Back to top button
Close