ЕЦБ значително ги зголеми прогнозите за економски раст

Банката моментно очекува потрошувачките цени да се зголемат за 1,9 проценти во 2021 година, а потоа да се намалат на 1,5 отсто во 2022 година и 1,4 проценти во 2023 година.

Сепак, Лагард предупреди дека е „предвремено“ да се започне со заострување на монетарната политика, велејќи дека е неопходна постојана поддршка за да се намали економската несигурност и покрај подобрите изгледи.

Back to top button
Close