Елените со артритис – најпривлечниот плен за волците

 Американски еколози открија дека артритисот кај елените лосови ги прави попривлечни за нивните ловци – волците, кои ловат стари, но и помлади животни со проблеми во зглобовите, пишува еколошкото списание „Фронтиерс“.

– Волците кои традиционално се сметаат за „чувари на шумите“, се испостави дека ловат болни и постари животни и играат важна улога во одржувањето на здравјето на другите популации на фауната. Го спроведовме првиот ригорозен практичен тест на оваа претпоставка, нагласи истражувачот на Универзитетот за технологија во Мичиген, Сара Хој.

Последниве години, еколозите и биолозите се активно заинтересирани за улогата на волците во големите екосистеми. Ова се должи на неодамнешните набљудувања на обновените популации и тоа што наездата на волци влијаела не само на популациите на пленови, туку и на другите грабливци и на екосистемот воопшто.

Хој и нејзиниот научен тим ги набљудуваат промените во Националниот парк „Ил Ројал“, на истоимениот остров во северен Мичиген. Тие долго време го привлекуваат вниманието на биолозите, па како дел од овие набљудувања, забележана е невообичаена статистичка зависност – инциденцата на артритис кај популациите на лос се намалува по сезоната кога популацијата волци.

Според еколозите, ова укажува на тоа дека „чуварите на шумите“ ги таргетирале лосовите кои страдаат од болести на зглобовите. Се потврдува и тоа дека волците напаѓаат млади животни само доколку страдале од најтешките облици на артритис, а избегнуваат здрав лос, кој би можел да избега од предаторите или да предизвика повреди кај грабливецот.

Хој и колегите сметаат дека оваа врска мора да се земе предвид при развивање мерки за заштита на дивите копитари, како и при издавање дозволи за лов на волци. 

Back to top button
Close