Емисиите на ЦО2 во ЕУ најниски во последните 60 години, пишува „Гардијан“

На подрачјето на Европската Унија во 2023 година се испуштени осум отсто помалку јаглерод диоксид од фосилните горива споредено со годината пред неа, што е најниско ниво во последните 60 години, пишува „Гардијан“.

Падот на загадувањето што континуирано ја загрева планетата е најголемо од 2020 година, кога пандемијата Ковид-19 принуди намалување на емисиите на ЦO2 во атмосферата.

„Емисиите на ЦO2 во ЕУ конечно паднаа на нивоата на генерацијата на моите родители во 1960-тите. Сепак, во текот на тој временски период, економијата тројно се зголеми, што покажува дека климатските промени може да се борат без да се намали економскиот раст“, ​​рече Исак Леви, аналитичар во компанијата Креа.

За повеќе од половина пад на емисиите заслужна е употребата на почиста електрична енергија. Според податоците, минатата година во ЕУ биле изградени рекордни количини соларни панели и турбини на ветер, а повеќе електрична енергија била произведена од брани и нуклеарни централи.

Извештајот покажа дека помалата побарувачка на електрична енергија, потпомогната од доброто време, придонела за осум отсто пад на емисиите на фосилни ЦO2. Кратењата во секторите како што е индустријата, каде што високите цени на бензинот предизвикаа некои компании да станат поефикасни, а други да произведуваат помалку стоки и транспортот да го чинат останатите 36 отсто од заштедите.

Бројките не ги вклучуваат секторите, како што се земјоделството, хемиските процеси како што е производството на цемент или други стакленички гасови како што е метанот. Научниците велат дека вкупните емисии сè уште паѓаат премногу бавно.

Back to top button
Close