Европејците се, објективно, збудалени

 

Потоа, уште комесарот за проширување на ЕУ Оливер Вархељи, вчера, неслетан во Скопје за да разговара со овдешното државно раководство за новите детали за надминување на бугарската блокада за почеток на нашите преговори со ЕУ, бриселската агенција ЕУ Обсервер објави интерен документ на земјите членки во ЕУ во кој се доведува во прашање слободниот визен режим со земјите од Западен Балкан (и неколку други)…

Нам оваа европска реалност, ова бриселско „шутирање под маса“ на тамошните кујни и замешателства ни е добро познато, со години наназад, уште од 1992 и Лисабонската декларација (памтите, кога ЕУ не сакаше ни да чуе за „Македонија“), па и од јуни 2003, по усвоената „Солунска агенда за Западен Балкан“ со која ЕУ ја потврди интегративната перспектива за земјите од регионот. Процесот веќе две-три децении се одвива прва-рикверц-прва, па рикверц, со сите дадени и прегазени ветувања од Брисел, често со добра „регионална“ причина, но не ретко заради бунилото на самата Унија која денеска не знае „что делает“ ни со себе, ни вон себе. Европејците се, објективно, збудалени.

А, што ни е нам да чиниме?

Koлумната на Сашо Орданоски во целост прочитајте ја тука

Можеби ќе ве интересира
Close
Back to top button
Close