Фолксваген вложува две милијарди евра во Кина за развој на возила на електричен погон

Германскиот производител на автомобили Фолксваген најави дека ќе инвестира околу две милијарди евра за развој на возила на електричен погон во Кина, најголемиот автомобилски пазар во светот.

– Во Кина се продаваат 40 отсто од возилата на Фолксваген и е една од најголемите е-мобилности во светот, се наведува во соопштението на германскката компанија.

Според Фолксваген во Кина до 2025 година ќе бидат продадени 1,5 милиони возила кои ќе користат одржлива енергија.

Back to top button
Close