(ФОТО) Невреме во Словенија, силни налети на ветер, град и снег

Агенцијата за животна средина издаде портокалово предупредување за југозападниот и централниот дел на Словенија поради силниот ветер.

Портокалово предупредување е издадено за јужната половина од земјата поради снежните услови. Температурите паднаа, на места како и во Хрватска постудено и до 10 степени.

Заладувањето со студен фронт од североисток се движи кон запад од земјата. Дува силен североисточен ветер.

Во северна Словенија почна невреме, а врнежите ќе се интензивираат во следните неколку часа, пишува Агенцијата за животна средина.

„Во појасот од Горењска до Корушка се очекуваат 30 до 60 милиметри дожд. На повисоките места над околу 800 метри може да наврнат околу 20 сантиметри снег“, соопшти Агенцијата за животна средина на Република Словенија.

Снегот веќе ги покри Љубељ, Коренско седло и Роглу.

Back to top button
Close