Грчец два дена без струја. Трафостаниците во дефект од неконтролирано крадење струја

Мештаните на Грчец веќе втор ден се без струја поради сериозен дефект во мрежата. Ова не е прв пат да се соочуваат со ваков дефект. Понекогаш неколку улици, а понекогаш цело село останува без снабдување со електрична енергија, пишува Фокус.

Дел од жителите кои се плаќачи, креваат рамења без да имаат никаква можност да ја спречат појавата на дефектите.

Свесни дека тие настануваат се повеќе и почесто поради кражби, не знаат како да го решат проблемот.Погледот им е кон надлежните кои мора да ја решат ситуацијата еднаш засекогаш, со цел да имаат нормален живот со основни услови.

Од ЕВН за Фокус велат дека дефектите се појавуваат поради кражбите на мештаните, но освен тоа, дека проблем имаат и со мештаните кои им ги напаѓаат екипите на терен, токму кога тие одат да го поправат дефектот.

Пренесуваат дека мрежата не може да се реконструира, бидејќи се спречени да работат.

Од компанијата го добивме овој одговор:

„Во село Грчец, вчера околу 8 часот наутро настана дефект поради што снабдувањето со електрична енергија е се уште во прекин. Овој дефект е последица на контуинирано неовластено и неконтролирано користење на електрична енергија од страна на мештаните.

повеќе

Back to top button
Close