Гуски во предизборна магла

Кога ќе ги видите двата „пресудни“ услови што ги поставил лидерот на опозицијата – а кои на негово инсистирање биле исполнети! – за да се закажат избори на 15 јули, јасно е дека нечии уши, повторно, биле добро истегнати за да се закажат и овие избори во јулскиот рок, наспроти желбата на ВМРО-ДПМНЕ до нив да не дојде.

Имено, под еден, да имало „здравствени протоколи за гласање“ – бидејќи „злосторничката СДСМ“ имала намера да наложи, во ек на пандемија, секој гласач поединечно да мора да се бакнува, во уста, со сите членови на избирачките одбори, но бескомпромисниот настап на опозицијата – браво! – го спречило тоа кобно сценарио на власта, па сега ќе мора да се носат маски и да се внимава на дистанцата… И, под два, да има вообичаена странска набљудувачка мисија, со што е осуетен обидот на СДСМ масовно да ги фалсификува изборите зад грбот на странците, ама сега нема да може, бидејќи ВМРО, во соработка со Брисел, Стразбур и Вашингтон, навреме ги разобличи!

Дрн, дрн, дрн… Си легнаа на брашно како урда за бурек со сирење. Само што, традиционално, измалтретираа сè живо и диво наоколу, започнувајќи ја предизборната кампања во голем губитнички стил.

Се испостави дека, како и за сите важни одлуки за Македонија во (најмалку) последните три години, проценките на опозицијата и за тактиката околу времето за излегување на избори е сосема промашена. Никако не можат да влезат во ритамот што им го наметнуваат политичките опоненти, а меѓународната заедница продолжуваат да ја „читаат“ од буквар за прво одделение.

Таа ситуација на постојана затеченост и очајна реактивност, со право, ги прави да се во континуирана состојба на политичка психоза, а не разбираат дека ескалираниот политички речник и воинствените реакции за сè и сешто не им донесе ама баш НИКАКВА корист во цела низа гласачки соочувања: ги загубија локалните и претседателските избори, како и референдумското изјаснување, тотално се загубија во интеграцијата на Македонија кон НАТО и ЕУ, а на пат се слично да си поминат и во овој парламентарен изборен натпревар. Памет не им доаѓа.

Колумната на Сашо Орданоски во целост прочитајте ја тука

Back to top button
Close