Хирурзите од 8 септември до министерот и директорот- со штрајк ќе се борат за отварање на сите хируршки сали

Вработените во хируршките одделенија при ГОБ „8 Септември“ преку отворено писмо информираат дека долго време не можат да добијат прием кај директорот на болницата доктор Христијан Костов зашто имаат долготраен проблем со функционирањето на хируршките сали во болницата. Поради сериозноста на ситуацијата, како предупредување, наредната недела, од 27 септември, ќе биде прекинат елективниот хируршки програм во болницата, освен за пациенти кои се во животозагрозувачка состојба! Писмото е упатено до министерот за здравство Венко Филипче, до премиерот Зоран Заев и до директорот на болницата Христијан Костов, како и до Владата и до Фондот за здравство.

„Во болницата секојдневно функционираат само две хируршки сали наместо полниот капацитет кој би бил шест сали во текот на денот. Јасно е дека со настанатата ситуација со пандемијата капацитетите ќе бидат намалени, но ова е под реално можно ниво и резултира со тоа што пациентите кои не се во животозагрозувачка позиција не можат да добијат термин за хируршка интервенција“, пишува во отвореното писмо.

Од страна на вработените биле понудени неколку решенија за реорганизација на работата како би се постигнала поголема ефикасност, но тие или не се стигнати до директорот или истиот не ги спроведува, ниту предлага други решенија, се жалат хирурзите.

Back to top button
Close