ИНА била оштетена за многу повеќе, откриена огромна сума на сметката на таткото на директорот

Се појавуваат се повеќе информации за обемната акција на специјалното обвинителство УСКОК и хрватската полиција, што пак резултираше со апсења за злоупотреба и перење пари на сметка на ИНА во трговијата со гас.

Во акцијата што вчера ја започнаа Ускок и полицијата, директорот на ИНА, Дамир Шкугор, претседателот на Хрватската адвокатска комора (ХОК) Јосип Шурјак, неговиот деловен партнер Горан Хусиќ, со кој е косопственик на компанијата ОМС Управлење, таткото и претседателот на Шкугор беа мета на истражителите Марија Раткиќ, директорка на компанијата „Плинара Источна Славонија“.

Како што се наведува, ИНА била оштетена за многу повеќе отколку што првично се мислело кога се зборувало за штета од 100 милиони куни во една трансакција. Инкриминираната штета, односно сумата за која е оштетена компанијата е околу 1 милијарда куни. Инспекторите се сомневаат дека сè е овозможено од уапсениот директор на секторот за природен гас, Дамир Шкугор, кој им овозможил на Шурјак и Хусиќ да купат гас од ИНА по смешно ниски цени, а потоа да го препродаваат на пазарот по многукратно поскапо.

По апсењата во Загреб, Шибеник, Винковци и Хвар, истражителите почнаа да пребаруваат домови и деловни простории и да собираат докази. Меѓу другите, беше претресена канцеларијата на Шкугор во ИНА и адвокатската канцеларија во Загреб на Јосип Шурјак, кој беше уапсен на Хвар.

Потоа следуваа распити во централата на Ускок, која денеска треба да соопшти дали ќе покрене истрага против уапсените и ќе побара мерка притвор. Осомничените за кои обвинителството бара едномесечен притвор ќе бидат изведени пред истражен судија кој ќе одлучува по тоа.

Истражителите сметаат дека осомничените ваделе пари од ИНА преку компанијата ОМС Улагања, основана во 2019 година. Веќе во првата година од работењето, оваа компанија наводно остварила приходи од над 220 милиони куни.

Back to top button
Close