Ива Митева од „Има таков народ“ одби да биде предложена за нов претседател на бугарскиот парламент

Ива Митева од партијата „Има таков народ“ на Слави Трифонов одби да биде предложена за претседател за нов претседател на 47. Народно собрание на Бугарија, соопшти таа за БНР по вонредниот состанок на пратеничката група на „Има таков народ“.

Како што јави дописникот на МИА од Софија, според Митева, немало ништо страшно доколку не се избере нов претседател во рокот од 14 дена предвиден во собранискиот деловник.

Митева најави дека нема да биде кандидат за претседател на Народното собрание на Бугарија. Сè додека не се смири ситуацијата, таа смета дека претседател на Собранието треба да биде човек кој ќе има согласност од целиот парламент, Митева не гледа кој од нејзините колеги би ја преземал оваа функција, бидејќи никој нема да сака да биде на оваа функција, бидејќи никој нема да сака да се неоѓа во ситуација да биде понижуван секој ден. Според Ива Митева, нема потреба ситуацијата во Бугарија да биде толку тензична и немало потреба се да се прави со инает.

Ива Митева смета дека е грешка смената на Никола Минчев од функцијата, порака која изненади многу политички набљудувачи во Бугарија. Како што потсетува дописникот на МИА од Софија, Ива Митева, беше претседавач со 45. и 46. Народно собрание на Бугарија.

Back to top button
Close