Ивица Дачиќ остро ја осуди препораката Косово да стане членка на Советот на Европа

Вршителот на должноста премиер на Србија и министер за надворешни работи Ивица Дачиќ остро ја осуди препораката на Парламентарното собрание на Советот на Европа (ПССЕ) Косово да стане членка на организацијата, јави Танјуг.

Ова е „ден на срамот во ПССЕ“ затоа што за прв пат во историјата за членство е препорачано „нешто што не е држава и што не ги исполнува основните барања во областа на човековите права и слободи“, рече Ивица Дачиќ. минатата ноќ, цитиран од Танјуг.

Тој посочи дека Приштина цели 11 години одбивала да формира Заедница на српски општини (во северно Косово), што е нивна меѓународна обврска, и спроведувала политика на терор против српскиот народ и етничко чистење.

Тие со оваа одлука ги поткопаа самите основи на Советот на Европа и меѓународниот правен поредок“, нагласи Дачиќ. „За кој принцип на заштита на територијалниот интегритет ќе продолжат да зборуваат кога го нарушија територијалниот интегритет на Србија“, праша тој реторички.

Back to top button
Close