Косово со олеснети мерки за справување со Ковид-19, процедури за влез од Северна Македонија

Во Косово од денеска стапува во сила новата, трета, фаза на постепено олеснување на мерките воведени со цел справување со епидемијата на Ковид-19, јави дописникот на МИА од Приштина.

Меѓу мерките кои ги објави синоќа косовската Влада во оставка, е отворањето на неколку земски гранични премини, меѓу кои и оној со Северна Македонија кај Генерал Јанковиќ (Блаце), при што се пропишани процедури кои треба да ги испочитуваат лицата кои влегуваат во Косово.

– Се отвораат граничните премини Мердаре, Врмица, Кула, Генерал Јанковиќ, Јариње и Бела Земја. Сите лица кои влегуваат на територијата на Република Косово се обврзуваат да ги извршат прегледите од страна на Главните центри на семејна медицина (ЌКМФ) на граничните премини и да ги спороведат заштитните мерки против Ковид-19. Сите лица кои влегуваат на територијата на Република Косово и поседуваат негативен резултат од тестот на Ковид-19 (не постар од четири дена) не подлегнуваат на процедурата на самоизолација. Тие кои не го поседуваат тестот од претходната точка се задолжуваат да се самоизолираат на седум дена, се вели во синоќешната одлука на Владата во Приштина.

Според истата, предвидено е до 20 јуни да се изврши нова проценка на епидемиолошката ситуација во врска со влегувањето на граѓаните во Косово, а ќе се следи ситуацијата и ќе се оценува можноста за отворање на сите земски гранички премини и на аеродромите, како и за одржување прослави, отворање на бањите, на саеми, базени и ноќни клубови.

Во оваа фаза на олеснување на мерките во Косово ќе се отворат угостителските објекти, кината, театрите и другите културни установи, се отвора градскиот и меѓуградскиот сообраќај и такси службата, факултетите ќе ги одржуваат испитите, а средните училишта ќе ги организираат матурските тестирања. Предвидено е и селективно отворање на спортските активности.

Во сите случаи остануваат во сила одредени ограничувања, пред се обврската за почитување на препораките на здравствените власти, како одржувањето на физичката дистанца и преземањето други заштитни мерки.

Back to top button
Close