Ковачевски: Субвенциите за земјоделците ќе бидат над 150 милиони евра и за прв пат е воведена авансна исплата

„Во кризна година издвоивме највисоко ниво на субвенции. Субвенциите ќе бидат над 150 милиони евра и за прв пат е воведена авансна исплата за вистинските земјоделци“ рече премиерот Димитар Ковачевски во утринската програма на Слободен печат.

Тој додаде дека 40 илјади земјоделци авансно ќе ги добијат своите субвенции во текот на оваа недела, а остатокот ќе го добијат нормално во идната година.

„Го зголемивме за 20 милиони евра буџетот за субвенции за да може се да биде исплатено, а за оние гранки кои зависно од временските услови имаат потешкотии обезбедуваме уште повеќе“ рече Ковачевски.

Премиерот кажа дека субвенциите за винските насади од 40 илјади денари за хектар се зголемени на 52 илјади денари, а дополнително за секој килограм откупено грозје во винариите производителите добиваат по еден денар по килограм дополнителна субвенција.

„По ставовите на земјоделците се гледа дека тие мерки се прифатени“ рече Ковачевски.

Back to top button
Close