Крилото на Таравари на вонредниот конгрес вечерва ја потврди неговата претседателска кандидатура

фото: Слободан Ѓуриќ, Слободен печат,

Алијансата за Албанците го одржа четвртиот вонреден Конгрес во Скопје, на кој според информациите кои ги сподели партијата присуствувале 421 делегат или огромното мнозинство од членовите на највисокото партиско тело.

По усвојувањето на Деловникот за работа на Конгресот, делегатите едногласно донеле неколку одлуки меѓу кои и согласност за понуштување на одлуките донесени на состанок на Партиското собрание што пред една недела госвика Села.

– Истите се карактеризираат со бројни статутарни прекршувања, манипулации и веќе докажани фалсификати, за кои денеска Алијансата за Албанците најави поднесување кривично обвинение против сторителите, се вели во партиското соопштение, од таборот на Таравари.

Делегатите на денешниот вонреден конгрес исто така ја усвоиле кандидатурата за претседател на државата на актуелниот претседател на партијата, како предлог на Претседателството на Алијансата за Албанците, поддржано од Европското движење за промени, во рамките на претседателските избори од 24 април. и 8 мај 2024 година.

Од партијата соопштуваат и дека усвоена е измена на Статутот на Алијансата за Албанците, со која се укинуваат статутарните измени одобрени на третиот вонреден конгрес одржан на 24 декември 2022 година и се враќа прелиминарната верзија на статутот, усвоена на 27 март 2022 година на вториот партиски конгрес, со цел отстранување на дисфункционалностите во партиското одлучување.

Една од непосредните импликации на овие промени е укинувањето на функцијата претседател на Собранието и на овластувањата на телото однапред познато како тесно Претседателство на партијата.

Back to top button
Close