Курти: Не се приклучувам на „Отворен Балкан“ се додека Србија не го признае Косово

Премиерот на Косово, Албин Курти изјави дека нема да биде дел од „Отворен Балкан“сè додека Србија не го признае Косово, јави дописничката на МИА од Тирана.

Тој додаде дека не може да биде на иста маса и да носи заеднички одлуки со држава која ги негира злосторствата извршени врз албанскиот народ.

Курти истакна дека сите треба да извршат притисок врз Србија, а не врз Косово.

– Ние сме за добри билатерални односи, а не да искажуваме разбирање кон Србија. Секое разбирање за непризнавање на Косово го чини Косово. Ние не сметаме дека е во интерес една Србија која ги негира злосторствата и не ја признава нашата независност да бидеме заедно, да донесуваме одлуки заедно. Не треба да се менува Косово, туку Србија и оние што се обидуваат да извршат притисок врз Косово, грешат. Должност на секој Албанец е да изврши притисок врз Србија, рече Курти.

Тој по средбата со германската канцеларка во Тирана, која ја оцени како плодна, рече дека Берлинскиот процес е доволен и не се потребни други алтернативи за да се создаде позитивен дух на Балканот, посочувајќи дека Берлинскиот процес е начин за интеграција на Косово во Европската унија.

– Не може да има европски фондови без европски вредности. За нашите земји, нагласив дека постојат четири елементи неопходни за мир и стабилност, владеење на правото кое дејствува против корупцијата и олигарсите, вториот е демократизацијата. Третиот е соочувањето со минатото кое не дозволува воените злосторници да бидат слободни, четвртиот е реципроцитет на националните малцинства наспроти хегемонијата, рече меѓу другото Курти.

Според него, Берлинскиот процес е неопходен и доволен за интеграција на Балканот.

– Балканот не е шест, туку е најмалку 12 земји. ЕУ треба да биде разликата помеѓу Берлинскиот процес и Отворен Балкан е во тоа што во втората ја немаме ЕУ. Исто така, треба да се нагласи дека Косово е независна држава и сите ние треба да се ангажираме независно од ЕУ, рече Курти.

Претходно, албанскиот премиер Еди Рама и германската канцеларка Ангела Меркел изнесоа заедничка оценка дека Берлинскиот процес не може да се замени со нови иницијативи што се појавуваат и се иницираат со текот на времето.

Според нив, „Отворен Балкан“ не е иницијатива која се стреми да се натпреварува со Берлинскиот процес, туку е алатка на регионот за спроведување на Берлинскиот процес.

Притоа Рама го обвини Курти, велејќи дека прави теорија на заговор за „Отворен Балкан

Back to top button
Close