Летонија ќе сруши 300 споменици

Летонија усвои закон со кој наредува дека сите споменици и други згради кои ги слават тоталитарните режими мора да бидат отстранети до 15 ноември.

Во декретот е наведен советскиот Споменик на победата во Рига како споменик што мора да се урне, што веќе е одобрено од градскиот совет.

Законот наведува околу 300 споменици, спомен-плочи и споменици во Летонија кои го слават советскиот режим или Црвената армија, иако ниту еден не е толку контроверзен како Споменикот на победата во главниот град.

Споменикот во Рига се состои од обелиск висок 79 метри и неколку огромни бронзени статуи, а изграден е во 1985 година по повод 40-годишнината од победата на Советскиот Сојуз над Германија во Втората светска војна.

Споменикот многумина го гледаа како симбол на повторната окупација на Латвија, а не на слободата.

Back to top button
Close