Лидерите на НАТО ги поканија Финска и Шведска да се приклучат на Алијансата

epa10040534 Family photo of leaders attending the first day of the NATO Summit at IFEMA Convention Center, in Madrid, Spain, 29 June 2022. Heads of State and Government of NATO’s member countries and key partners are gathering in Madrid from 29 to 30 June to discuss security concerns like Russia’s invasion of Ukraine and other challenges. Spain is hosting 2022 NATO Summit coinciding with the 40th anniversary of its accession to NATO. EPA-EFE/Brais Lorenzo

 НАТО ги покани Шведска и Финска да станат членки на воената алијанса, се вели во заедничката изјава објавена денеска на Самитот на НАТО во Мадрид. Во документот се посочува дека со приемот на Шведска и Финска тие земји ќе бидат посигурни, НАТО посилен, а евроатлантскиот регион побезбеден.

Русија, која досега беше идентификувана како сојузник, во соопштение е опишана како „најзначајна и најдиректна закана за безбедноста на сојузниците”.

Се наведува и дека НАТО ветил дека ќе продолжи да дава помош за Украина и оти е усогласен пакет помош за модернизација на одбранбениот сектор на земјата.

Алијансата, исто така, одлучила значително да ја зајакне сопствената одбрана и способност за одвраќање. Во документот се наведува дека сојузниците се обврзале да распоредат дополнителни робусни сили со висока готовност на источното крило.

Во соопштението, НАТО ја опиша Кина како предизвик за интересите, безбедноста и вредностите на Алијансата и како земја која се обидува да го поткопа меѓународниот поредок заснован на правила.

Одлуката сега ќе оди на конечна ратификација до парламентите и законодавните тела на 30-те земји-членки. Лидерите на НАТО рекоа дека очекуваат процесот да се движи брзо, што ќе овозможи невидено брз пристап и покажување единство против Путин.

Гласањето за проширување, поврзано со значителни нови обврски кои ја зајакнуваат позицијата на силите на НАТО во Европа, го направија овонеделниот Самит еден од најпродуктивните во последните години

Back to top button
Close