Максвел осудена на 20 години затвор, му помагала на Епштајн да силува девојчиња

Гилејн Максвел, која некогаш се дружешесо членови на кралски семејства, претседатели и милијардери, во вторникот беше осуден на 20 години затвор затоа што му помагала на финансиерот Џефри Епштајн сексуално да злоставува малолетни девојчиња.

Острата пресуда беше интерпункцискиот знак на судењето кое ги истражуваше гадните ритуали на предаторската двојка која им се додворуваше на богатите и славните додека намамуваа ранливи девојки на возраст од 14 години, а потоа ги искористуваа.

Обвинителите рекоа дека Епштајн, кој се самоуби во 2019 година додека го чекаше судењето, сексуално злоставувал деца стотици пати повеќе од една деценија и не можел да го стори тоа без помошта на Максвел, неговиот долгогодишен придружник и некогашна девојка за која рекоа дека понекогаш исто така учествувала во злоупотребата.

Во декември, поротата ја осуди Максвел за сексуална трговија, транспорт на малолетник за учество во нелегални сексуални дејствија и две обвиненија за заговор.

Окружниот судија на САД Алисон Нејтан исто така донесе и казна од 750.000 долари и рече дека „ваква силна пресуда е неопходна“ и дека таа сака да испрати „непогрешна порака“ дека сите вакви злосторства ќе бидат казнети. Обвинителите побараа од судијата да ѝ одреди затвор од 30 до 55 години, додека одбраната на 60-годишната Максвел бараше блага казна од само пет години.

Максвел, облечен во сина затворска униформа и бела маска за да се усогласи со правилата за корона вирус, погледна на едната страна кога беше објавена казната, но инаку не реагираше.

„Ќе продолжиме да живееме со штетата што таа ни ја нанесе“, рече Ени Фармер, една од четирите жени кои сведочеа против Максвел на судењето, во судницата пред изрекувањето на пресудата.

Кога имаше можност да зборува, Максвел рече дека сочувствува со преживеаните и дека „најголемо жалење во мојот живот е што некогаш го сретнав Џефри Епштајн“. Максвел го нарече „манипулативен, лукав и контролирачки човек кој живееше длабоко разделен живот“, повторувајќи ги тврдењата на нејзините бранители дека Епштајн е вистинскиот мозок.

Максвел, која негира дека злоставувала некого, рече дека се надева дека нејзиното осудување и нејзиното „невообичаено затворање“ ќе донесат некаква „мерка за мир“.

Нејтан одби да дозволи Максвел да ја избегне вината, јасно кажувајќи дека Максвел е казнета за нејзините сопствени постапки, а не на оние на Епштајн. Таа ги нарече злосторствата „гнасни и грабливи“ и рече дека Максвел како софистицирана возрасна жена го обезбедува заштита на безбедноста додека ја „нормализирала“ сексуалната злоупотреба преку нејзината вклученост, охрабрување и инструкции. (АП)

Back to top button
Close