Мета: Борбата против дрогата, услов за интеграција во ЕУ

Албанскиот претседател Илир Мета реагираше по објавувањето на извештајот на Европскиот центар за дроги  кој истиот го оцени како силен аларм за Албанија и побара надлежните да превземаат хитни мерки за да се спречи производството на дрогата во земјата ,кој наштетува на интеграцијата во ЕУ.

Мета како што пренесува весникот ,,Дита ,, изјавил дека ,, борбата против дрогата од типот Канабис е услов за европска интеграција на Албанија , и секоја недговорност во ова насока ке има тешки последици за иднината на земјата ,,.  Тој додава дека потребно е целосно посветување на борбата против дрогата ка полицијата , информативната државна служба , обвинителството и сите други институции .Оваа изјава на шефот на албанската држава доаѓа по објавувањето на Извештајот на Еврскиот центар за дроги , во кој се наведува дека,,  Во Албанија која е прииводител на дрога од типот канабис се очекува да се згоелми производството на дрога по состојбата со вирусот Ковид 19, а институциите во земјата имаа одредена диевијација поради присуството на Ковид 19.

И поголемиот дел на албанските медиуми оценуваат дека извештајот фактички е предупредување на официјална Тирана таа да превземе поригорозни мерки за стопирање на производството на дрога во земјата .

КМ

Back to top button
Close