Михајловиќ од Тирана: Отворен Балкан е важен и за заедничко решавање на енергетската криза


Вицепремиерката и министер за рударство и енергетика на Србија, Зорана Михајловиќ денеска во Тирана изјави дека иницијативата „Отворен Балкан” е важна и за Србија и за другите земји во регионот и дека секој што учествува во неа е свесен колку е важно заеднички да се поврзуваме и да ги решаваме проблемите, особено за време на енергетската криза, јави дописникот на МИА од Белград.

– Во Тирана денеска се министрите за енергетика и на Албанија и на Северна Македонија и ќе разговараме не само за тоа како се подготвуваме за зимата во оваа тешка енергетска криза и многу предизвикувачка година, туку и за тоа каде се можеме да работиме заедно и на кој начин би можеле да ги поврземе нашите енергетски пазари, а со тоа и енергетски да бидеме сите постабилни. Мораме да разбереме дека не е доволно една земја во регионот да биде енергетски стабилна, многу е важно да има и солидарност и да се трудиме целиот регион да го направиме енергетски стабилен бидејќи тоа е важно и за економијата и за нашите граѓани. Сите три земји кои учествуваат во иницијативата Отворен Балкан имаат свои компаративни предности кои треба да ги искористиме за да како регион бидеме енергетски стабилни, рече Михаиловиќ пред почетокот на состанокот на Групата за ублажување на кризи во рамките на иницијативата Отворен Балкан, на кој учествува и делегацијата на Владата на Србија, соопштија од Министерството за рударство и енергетика

Back to top button
Close