МКЦК ја истражува судбината на 23.000 лица исчезнати во војната меѓу Русија и Украина


Меѓународниот комитет на Црвениот крст (МКЦК) денеска соопшти дека се обидува да „ја расветли судбината на 23.000 исчезнати“ за време на конфликтот меѓу Русија и Украина.

„Отворена во март 2022 година, Канцеларијата на Централната агенција за пребарување на Меѓународниот кривичен суд за меѓународниот вооружен конфликт меѓу Русија и Украина е посветена на потрагата по исчезнатите лица од двете страни на конфликтот, се наведува во соопштението и се додава дека се бара дали овие исчезнати лица се „заробени, убиени и на кој начин биле одвоени од нивните семејства“.

„Да се ​​биде без вести за најблиските е вистинска болка, постојана мака. Десетици илјади семејства се соочени со оваа трагична реалност. Тие имаат право да знаат што се случило со нивните членови и, кога е можно, да разменуваат пораки“, рече шефот на канцеларијата, Душан Вујашанин.

Во изминатите две години, МКЦК прими повеќе од 115.000 барања за потрага по исчезнати членови на семејства во Украина и Русија.

„До 31 јануари 2024 година, МКЦК, со помош на неколку национални друштва на Црвениот крст и Црвената полумесечина во Украина, Русија и на други места, им помогна на 8.000 семејства да добијат информации за судбината на нивните најблиски или нивното место на живеење“, се вели во соопштението.

Back to top button
Close