Најголемите британски работодавачи не планираат наскоро да ги вратат вработените во канцеларија

 Педесете најголеми работодавачи во Велика Британија немаат намера да ги вратат сите свои вработени со полно работно време во канцелариите во блиска иднина, покажа неодамнешно истражување.

Во своето истражување, со кое се опфатени од банки до трговски друштва, Би Би Си ги праша кога имаат намера да ги вратат своите вработени во канцелариите.

Од вкупниот број работодавачи опфатени со истражувањето, 24 компании немаат намера да ги вратат вработените во канцелариите, додека 20 компании ги отворија своите канцеларии за вработените кои немаат услови да работат од дома.

Една од главните причини за одложување на нивното враќање во канцелариите е тоа што компаниите не наоѓаат начин да примат голем број на вработени додека ги почитуваат пропишаните мерки за задолжително физичко растојание.

Многу компании, особено во банкарскиот и финансискиот сектор, нудат избор и флексибилност на вработените во случај да сакаат да се вратат во канцелариите.

Неколку компании веќе објавија дека немаат намера да се вратат во канцелариите до доцна есен, додека Фејсбук соопшти дека нема планови да ги врати своите вработени до јули 2021 година. Некои помали компании, од друга страна, решија во целост да ги напуштат канцелариите.

Back to top button
Close