„На мозокот му треба месо“: Докторка од Харвард тврди дека производите од животинско потекло се важни

Месото е неопходно за одбрана од депресија и анксиозност, тврди нутриционистот и психијатар од Харвард, д-р Џорџија Еде.

И покрај зголемениот број на вегетаријанци и вегани во последниве години, таа тврди дека откажувањето од месо може да биде штетно за менталното здравје.

– На мозокот му треба месо. Слушаме дека месото е опасно за нашето целокупно здравје, вклучувајќи го и мозокот. Растенијата навистина го хранат и го штитат мозокот, но вистината е дека и месото ни треба – рекла таа за радиото КИРО њус.

Д-р Еде вели дека важноста на месото не е поврзана само со неговата содржина на протеини.

Повеќе

Back to top button
Close