НАСА испраќа две нови мисии на планетата Венера

НАСА објави дека испраќа две нови мисии во Венера за да ги испита атмосферата и геолошките карактеристики на планетата.

Мисиите, на кои им беа доделени по 500 милиони американски долари, треба да започнат меѓу 2028 и 2030 година, пренесува Би-Би-Си.

Официјалниот претставник на НАСА, Бил Нелсон рече дека мисиите ќе обезбедат „шанса да истражиме планета на која не сме биле повеќе од 30 години“. Опсервер

За потсетување, последната американска сонда што ја посети планетата беше орбитата на Магелан во 1990 година. Сепак, оттогаш околу вселенското летало – од Европа и Јапонија – кружат околу планетата.

Мисиите беа избрани според процес на рецензија и беа избрани врз основа на нивната потенцијална научна вредност и изводливоста на нивните планови за развој.

Back to top button
Close